anmed@annagadowska.com

+ 48 601 234 421

Medycyna Naturalna | Andrzej JanusMedycyna Naturalna | Andrzej Janus
Menu
  • Home
  • Artykuły
  • Rośliny lecznicze
  • Moje książki
  • Bibliografia
  • Opinie
  • Kontakt

MNISZEK POSPOLITY

  • Home
  • Articles
  • MNISZEK POSPOLITY

MNISZEK POSPOLITY

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale Wiggers)

Wiadomości ogólne
Jest to roślina wieloletnia pochodząca z Europy. W Polsce jest pospolitym chwastem rosnącym na łąkach, ugorach, poboczach drogi, trawnikach. Tworzy pionowy, walcowaty, mięsisty korzeń, z którego na wiosnę wyrastają liście i kilka pędów kwiatonośnych. Liście są podłużnie lancetowate, zielone i połyskujące. Pędy są szypułkami o długości do 25 cm, pustymi w środku i zakończonymi koszyczkami kwiatu. W koszyczkach znajdują się żółte kwiaty. Kwitną od kwietnia do lipca, poźniej ponownie. W całej roślinie znajduje się gorzki i piekący sok o białej barwie. Nazwa ,,mniszek” pochodzi stąd, że po zdmuchnięciu owocków z puchem pozostaje łysa główka otoczona listkami, przypominająca głowę mnicha. Przetwory z tej rośliny usuwają wraz żółcią toksyny nagromadzone w wątrobie. We Francji liście mniszka są popularne jako składniki sałatek warzywnych.

Surowiec
Do celów leczniczych zbiera się jesienią korzenie starszych roślin. Wykopuje się je z ziemi, usuwa części naziemne i suszy w warunkach naturalnych lub ogrzewanej suszarni. Gdy roślina na wiosnę wytworzy rozetę liści i wykształci pędy z koszyczkami kwiatowymi w stanie pąków, ścina się całą część naziemną i suszy w cieniu i przewiewie. W okresie kwitnięcia zbiera się również całe rozkwitające koszyczki kwiatowe. Surowcem leczniczym są więc korzenie, liście i kwiaty.

Związki czynne w roślinie
Sok znajdujący się we wszystkich częściach rośliny jest emulsją zawierającą gorzką substancję o nazwie ? taraksacyna. Towarzyszą jej białka, żywica, inozyt, trójperteny, tarakserol, taraksasterol, cholina, laktucerol i kauczuk. W korzeniach odkryto inulinę, fruktozę, kwasy organiczne, trójperteny, garbniki, flobafeny i olejek eteryczny. W liściach i kwiatach znajdują się barwniki ksantofilowe, flawonoidy, a także sole mineralne jak: potas, siarka, magnez i krzem. Obecne są również witaminy, w tym znaczne ilości wit. C. Korzenie i liście mniszka zawierają substancje o działaniu stymulującym, zbliżone do tych jakie są w liściach aloesu.

Działanie
Mniszek i jego przetwory mają pobudzający wpływ na wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwienie jej przepływu przez drogi żółciowe do dwunastnicy. Następuje zwiększenie kurczliwości przewodów żółciowych wyprowadzających żółć z wątroby a zwłaszcza pęcherzyka żółciowego, co przeciwdziała zastojowi żółci. Związki czynne mniszka mają również korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki a zatem normalizą proces trawienia. Drugim kierunkiem jest działanie moczopędne poprzez zwiększenie przesączania w kłębkach nerkowych. Ważna jest również funkcja wiązania toksyn i metabolitów rozpuszczalnych w wodzie. Jest to więc działanie odtruwające i oczyszczające. Ponadto mniszek powoduje rozkurcz mięśni gładkich o ile są w stanie skurczu, znaczenie usprawniając przepływ żółci i moczu. Działa też nieznacznie przeciwcukrzycowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wywiera korzystne działanie stymulujące system odporności. Wywiera pobudzający wpływ na funkcje fagocytarną makrofagów, pobudza działanie wytwarzania interferonu – substancji o własnościach przeciwwirusowych. Zewnętrzne wyciągi z mniszka i świeży sok działają regenerująco na skórę, przyspieszają bliznowacenie i zanikanie uszkodzeń skóry.

Działania niepożądane
Przetwory z mniszka stosowane w zalecanych dawkach nie wywierają szkodliwego.

Zastosowanie

W użytku wewnętrznym:

Przetwory z mniszka stosuje się w następujących stanach chorobowych:

  • w uszkodzeniach wątroby
  • w zmniejszonym wytwarzaniu żółci
  • w stanach rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby po zabiegach na drogach żółciowych
  • w zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym
  • w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach
  • w chorobach z upośledzeniem czynności kłębków nerkowych i zmniejszeniem wydalania moczu
  • w obrzękach spowodowanych niedomogą krążenia i nerek pomocniczo w reumatyźmie, dnie (podagrze)
  • w otyłości
  • w schorzeniach skórnych, zwłaszcza u dorastającej młodzieży
  • w stanach przedcukrzycowych w połączeniu z innymi ziołami oraz w początkach cukrzycy
  • w niedoborze wydzielanego soku żołądkowego
  • w osłabieniu organizmu u osób starszych i rekonwalescentów
  • w zwiększonej podatności na choroby infekcyjne

W użytku zewnętrznym:

  • do kąpieli kosmetycznych
  • do okładów na brodawki, kurzajki, kłykciny ze świeżego soku mlecznego

Kwiaty z mniszka mają takie same własności co korzeń i ziele, lecz są godne polecenia, zwłaszcza w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli.

Przetwory

Odwar z korzenia
Dwie łyżki rozdrobnionego korzenia zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić do napęcznienia przez 1 godz. Potem powoli ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 5 min. Odstawić na 10 min i przecedzić. Pić 1/2 ? 2/3 szklanki 2 ? 3 razy dziennie na 1 godz. przed posiłkiem jako środek moczopędny i żółciopędny.

Odwar z korzeni lub kwiatów (inny przepis)
1 łyżkę stołową korzeni lub kwiatów mniszka zalać 2 szklankami letniej wody, gotować 20 min. i odcedzić. Pić dwa razy dziennie po 1 szklance płynu.

Napar
1 kopiastą łyżeczkę do herbaty korzeni zalać na noc szklanką zimniej wody. Następnego dnia ogrzać do wrzenia i przecedzić. Tę ilość podzielić na dwie równe części i pić małymi łykami na pół godz. przed śniadaniem i po śniadaniu.

W chorobach wątroby
Codziennie należy zjeść dokładnie żując 5 ? 10 umytych łodyg kwiatostanowych.

Sok ze świeżych liści na alkoholu
Zebrane wiosną młode liście mniszka lub całe rośliny z korzeniami wymyć w wodzie, zemleć albo rozdrobić w mikserze i wycisnąć przez płótno. Na 5 szklanek soku dodać jedna szklankę spirytusu dla utrwalenia. Rozlać do butelek i przechowywać w lodówce. Pić sok rozpoczynając od jednej łyżeczki dziennie zmieszanym z napojem owocowym lub kompotem przez 10 dni. Potem zwiększać stopniowo dawkę do 4 łyżeczek dziennie i w końcu pić 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Działa ogólnie wzmacniająco, uodporniająco na infekcje, odtruwająco, jako środek pomocniczy dla rekonwalescentów i osób w podeszłym wieku.

Napój z liści
2 ? 4 liście z mniszka zmiksować w 1/2 ? 2/3 szklanki wody, naturalnego jogurtu, soku owocowym. Wypić rano i po południu jako środek ogólnie wzmacniający odporność i usuwający toksyny z organizmu. Stosować wiosną przez 3 ? 4 tygodnie.

Syrop z kwiatów
Zebrać świeżo rozwinięte koszyczki, wyskubać z nich płatki kwiatów, włożyć je do słoika przesypując je warstwami cukru. Potem należy je ugnieść aby zaczęły puszczać sok. Wlać na wierzch 1 łyżkę stołową spirytusu, dosypać cukier i odstawić na tydzień. Całość można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 ? 4 miesiące. Początkowo należy przyjmować 1 łyżeczkę soku wraz z płatkami, zwiększając stopniowo dawkę do 3 ? 4 łyżeczek dziennie. Działa korzystnie w przewlekłym nieżycie gardła, błony śluzowej jamy ustnej, oskrzeli z uporczywym kaszlem, bólem w klatce piersiowej w czasie odkrztuszania.

Odwar
1 łyżkę stołową korzeni lub kwiatów mniszka zalać 2 szklankami letniej wody, gotować 20 min. i odcedzić. Pić dwa razy dziennie po 1 szklance płynu.

Wino z korzeni
Rozdrobnić 30 ? 40 g wysuszonych korzeni mniszka i zalać butelką ( 700 ml) białego wina gronowego. Pozostawić na dwa tygodnie często wstrząsając. Przecedzić i pić po 1 łyżce stołowej 2 ? 3 razy dziennie na 1 godz. przed posiłkiem jako środek pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie.


Udostępnij

Artykuły

  • PROFILAKTYKA ZDROWOTNA. ZDROWIE I CHOROBA
  • GRZYBICE CANDIDA
  • PROBIOTYKI
  • POZBYĆ SIĘ NADWAGI I ODZYSKAĆ ZDROWIE
  • PROFILAKTYKA OTYŁOŚCI
  • INSULINA
  • FIZJOLOGIA TRAWIENIA
  • ZABURZENIA TRAWIENIA I WCHŁANIANIA
  • PRZEMIANA MATERII
  • CUKIER KRZEPI ?
  • ANALIZA PIERWIASTKOWA WŁOSÓW
  • HOMEOPATIA ? MITY I RZECZYWISTOŚĆ
  • CZY LUBISZ MLEKO ?
  • MIĘSO W NASZEJ DIECIE
  • TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
  • DAWKOWANIE WITAMIN ? ZWIĄZKÓW MINERALNYCH W SYSTEMIE RDA I SONA
  • BETA GLUKAN
  • HISTAMINA. ALERGIA BEZ ALERGII
  • NUŻENIEC LUDZKI
  • OCZYSZCZANIE JELIT
  • OCZYSZCZANIE WĄTROBY
  • PASOŻYTY JELITOWE
  • GŁODÓWKA
  • ASPERGILLUS NIGER ? KROPIDLAK CZARNY

Rośliny lecznicze

  • ALOES ZWYCZAJNY
  • BEZ CZARNY
  • CEBULA ZWYCZAJNA
  • CZOSNEK POSPOLITY
  • POKRZYWA ZWYCZAJNA
  • SKRZYP POLNY
  • ŻYWORÓDKA PIERZASTA
  • NAGIETEK LEKARSKI
  • FIOŁEK TRÓJBARWNY (BRATEK POLNY)
  • MĄCZNICA LEKARSKA
  • WIERZBOWNICA DROBNOKWIATOWA
  • CEDR
  • CZOSNEK POSPOLITY
  • FIOŁEK TRÓJBARWNY (BRATEK POLNY)
  • MNISZEK POSPOLITY
  • RUMIANEK POSPOLITY
  • SKRZYP POLNY
  • ŻYWORÓDKA PIERZASTA
  • KRWAWNIK POSPOLITY

Kategorie

  • ARTYKUŁY
  • ROŚLINY LECZNICZE

Articles

  • CANDIDA FUNGI

Medicinal plants

© 2016 Medycyna Naturalna | Andrzej Janus, Wszelkie prawa zastrzeżone - powered by