Probiotyki
Rola bakterii – pałeczek kwasu mlekowego w organizmie
Koncepcja profilaktyki i leczenia chorób zakaźnych układu trawiennegobakteriami nazywa się probiozą (pro – w kierunku, bios – życie). Wprowadzone na rynek w okresie międzywojennym preparaty farmaceutyczne zawierające żywe kultury bakterii kwasu mlekowego – Lactobacillus a cidophilus nie zdały egzaminu, ponieważ nie są odporne na działanie kwasu solnego jaki występuje w żołądku oraz soli kwasów żółciowych zawartych w żółci wydzielanej przez wątrobę. Mają też niewielką zdolność przylegania do nabłonka jelitowego i w efekcie nie kolonizują przewodu pokarmowego. Podawane jednak pod postacią jogurtu lub kwaśnego mleka mogą wywierać korzystne działanie na organizm, obniżając stężenie cholesterolu we krwi, dzięki hamowaniu jego wchłaniania z pożywienia. Mogą też u niektórych ludzi, w znacznym stopniu, zmniejszyć lub usunąć dolegliwości – nudności, skurcze, wzdęcia i biegunka, związane trawieniem cukru mlecznego zawartego w mleku, spowodowane niedoborem enzymu – laktazy. Kwaśnymi produktami mlecznymi zawierającymi pałeczki kwasu mlekowego można leczyć skutecznie groźne biegunki u niemowląt, wywołane zakażeniem bakteriami z grupy – Salmonella ( dur brzuszny ) i Shigella ( czerwonka bakteryjna ). Wykazano też, że skuteczność mleka sfermentowanego (jogurtu) może być nawet większa niż silnych antybiotyków, np. neomycyny.
Dopiero niedawno zaczęto wytwarzać preparaty farmaceutyczne zawierające żywe kultury bakterii kwasu mlekowego w formie chroniącej je przed działaniem kwasu solnego, o ich udokumentowanej kwasooporności oraz żółciooporności. Tego typu bakterie określa się często jako probiotyczne, zaś preparaty zrobione na ich bazie – probiotykami. Obecnie już wiemy, że ich własności lecznicze są powiązane nie tylko z gatunkami bakterii, ale także z konkretnymi szczepami w ramach tych gatunków. Dlatego niezbędne jest staranne dobieranie przez producentów probiotyków tych szczepów do tworzenia preparatów profilaktycznych i leczniczych.
Probiotyki
Probiotyki dostarczane do organizmu, w korzystny sposób poprawiają równowagę mikroflory jelitowej oraz funkcje fizjologiczne przewodu pokarmowego. Spożywanie ich zdecydowanie korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.
Kryteria jakie powinny spełniać probiotyki:
- powinny pochodzić z normalnej mikroflory ludzkiego organizmu,
- muszą być drobnoustrojami bezpiecznymi dla ludzi i mieć klinicznie potwierdzone korzystnego działanie na organizm człowieka,
- powinny być oporne na działanie kwasu solnego żołądka i enzymów trawiennych i żółci,
- powinny posiadać zdolność do kolonizacji ludzkiego przewodu pokarmowego i trwałego przylegania do nabłonka jelit,
- muszą wytwarzać substancje hamujące wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych powodujących zakażenia jelitowe, biegunki czy próchnicę zębów,
- konieczne jest także by poprawiały, a nie pogarszały smak produktów spożywczych, które wzbogacają.
Obecnie jednym z najbardziej zalecanych szczepów bakterii do produkcji probiotyku jest Lactobacillus casei. Bakteria ta pochodzi z przewodu pokarmowego człowieka, jest oporna na działanie kwasu solnego żołądka, soli kwasów żółciowych oraz wykazuje większe zdolności przylegania do nabłonka jelitowego niż inne szczepy bakterii. Posiada więc zdolność trwałego zasiedlania przewodu pokarmowego. L. casei wytwarza substancje hamujące rozwój wielu groźnych dla naszego zdrowia bakterii, w tym szczepy Clostridium Pseudomonas, Staphylococcus i Enterobacteriacae. Nie hamuje przy tym rozwoju innych typów pałeczek kwasu mlekowego
Populacja bakterii jelitowych jest dziesięciokrotnie większa niż liczebność naszych komórek w organizmie i składa się z 400 różnych szczepów. Łatwo więc zdać sobie sprawę z wagi i wpływu jaki mikroorganizmy mogą mieć na stan naszego zdrowia. W końcowym odcinku jelita grubego oraz w wydalinach – czyli kale, znajduje się około jednego biliona różnych bakterii w jednym gramie treści jelita grubego lub kału. Obliczono, że przeciętnie w jelicie grubym zdrowego człowieka znajduje się około 1 kilograma bakterii. Bakterie te należą do różnych gatunków, nie tylko takich, które szkodzą, ale i takich, które uzdrawiają. Pięćdziesiąt procent masy stolca jest uformowana z żywych mikroorganizmów. Czynnikami stabilizującymi prawidłowe rozmnażanie się bakterii w jelitach są – błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, które stanowią szkielet budulcowy roślin.
Pałeczki kwasu mlekowego – Lactobacillus Acidophilus zasiedlają jelito grube człowieka dorosłego a Biphidobacterium jelita małych dzieci na diecie mlecznej oraz osób dorosłych spożywających mleko. Zaburzenia w składzie ilościowym tych dobroczynnych dla naszego zdrowia bakterii na rzecz szczepów patologicznych z rodzaju – Proteus, Clostridium, Staphylococcus, Escherichia Coli, Salomonella, Shigella objawiać się mogą bólami brzucha, nudnościami i wymiotami, wzdęciami, biegunką czy zaparciami stolca. Niektóre szczepy tych bakterii mogą produkować toksyny, powodując obumarcie komórek śluzówki wyścielającą ścianę jelita od wewnątrz tworząc nadżerki a inne mogą wytwarzać związki rakotwórcze. Dobrym przykładem jest bakteria Helicobakter pylori, której działalność metaboliczna prowadzi do powstania przewlekłego nieżytu żołądka, wrzodów dwunastnicy a także w nielicznych przypadkach raka żołądka.
Większość bakterii pałeczek kwasu mlekowego wykazuje aktywność antagonistyczną w stosunku do niektórych bakterii chorobotwórczych. Szczególną aktywność w produkcji substancji antybakteryjnych w stosunku do szczepów bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe wykazuje Lactobacillus acidophilus wytwarzając: acidolinę, acidofilinę, laktacynę i laktocydynę. Dzięki tym właściwościom bakterie acidofilne regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego. Ich antybakteryjne działanie znalazło zastosowanie w praktyce medycznej. Preparaty zawierające probiotyk wykazują działanie przeciwnowotworowe dotyczące wątroby oraz jelita grubego, wydzielając substancje białkowo – cukrowe ( glikopeptydy ). Preparaty o działaniu probiotycznym stosuje się je także w leczeniu zespołu zaburzeń nerwowo – psychicznych towarzyszących niewydolności i marskości wątroby ( encefalopatii wątrobowej ). Jest to następstwo zatrucia amoniakiem gromadzącym się w organizmie w wyniku braku możliwości neutralizowania amoniaku przez wątrobę. Mają zdolność hamowania rozwoju patologicznych bakterii gnilnych i grzybów, przyczyniają się do detoksykacji ich produktów przemiany metabolicznej poprzez neutralizację uwalnianego przez nie amoniaku i wolnego fenolu. Uzyskuje się korzystne efekty lecznicze u chorych na biegunkę i ropne zapalenie okrężnicy. Wpływają pozytywnie na system odpornościowy organizmu, stymulując bądź nasilając reakcję immunologiczną, zwiększając w ten sposób jego odporność na czynniki patogenne. Wspomagają przebieg leczenia astmy oskrzelowej, chorób infekcyjnych układu oddechowego, alergicznych zmian zapalnych skóry, grzybicy oraz infekcji dróg moczowych. Biorą udział w produkcji witamin – B1, B2, B12, kwasu nikotynowego, kwasu foliowego, enzymów trawiennych, kwasu mlekowego, octowego, propionowego i masłowego oraz kwasów tłuszczowych, które są źródłem energii dla komórek jelita grubego i całego organizmu. Stymulując perystaltykę jelit, ułatwiają trawienie i wchłanianie produktów pokarmowych oraz zapobiegają zaparciom stolca. Zmniejszają wchłanianie związków tłuszczowych w jelitach, dzięki czemu obniżają poziom ogólnego cholesterolu.
Niekorzystne zmiany w składzie mikroflory jelit mogą wynikać z:
- przyjmowania antybiotyków, sulfonamidów i chemicznych farmaceutyków, w ostrych i przewlekłych chorobach infekcyjnych,
- stosowania leków wpływających na ilość i kwasotę wydzielanych soków żołądkowych,
- przyjmowania preparatów hormonalnych oraz gestegenów jako środków antykoncepcyjnych,
- zmiany diety na wysokowęglowodanową,
- wniknięcia do przewodu pokarmowego dużej ilości bakterii patologicznych z zewnątrz, osłabienia systemu odporności w chorobach ostrych i przewlekłych,
- interakcji między bakteriami,
- stresu emocjonalnego,
- naświetlania promieniami rtg,
- stosowania hemioterapii w procesie leczenia chorób nowotworowych.
Stosowanie probiotyków staje się bardzo ważnym elementem zrównoważonej diety. Mogą czasami zastąpić funkcję antybiotyku w leczeniu chorób infekcyjnych. Szczególnie podkreśla się ich wybiórcze działanie bakteriobójcze, bez obawy przedawkowania i niepożądanych efektów ubocznych. Stosowane są jednak głównie profilaktycznie jako preparaty zabezpieczające jelita przed tzw. dysbakteriozą – zachwianiem wzajemnej równowagi składu flory bakteryjnej jelita grubego. Jako preparaty lecznicze mogą być przydatne i w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego. Nie są to jednak leki w ścisłym znaczeniu tego słowa, gdyż można je kupić również w sklepach. Istnieją też preparaty medyczne doustne bądź dopochwowe, dostępne w aptekach też bez recepty. Mogą zawierać w swoim składzie różną ilość aktywnych bakterii oraz różnić się ich rodzajem, użytym do sporządzenia preparatu. W jednej kapsułce mogą zawierać – od 2 miliardów do 2 bilionów bakterii. O rodzaju użytych szczepów decyduje producent leku. Wybierając preparat należy kierować się wskazówkami dotyczącymi celu ich stosowania.
OPIS PREPARATÓW PRODUKCJI POLSKIEJ DOSTĘPNYCH W APTEKACH
Sanprobi Super Formula
Sanprobi Super Formula jest wieloskładnikowym preparatem, który zawiera unikalną kompozycję siedmiu żywych szczepów bakterii probiotycznych oraz dwa prebiotyki.
Bakterie pro biotyczne: Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantatum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus lactis.
Prebiotyki: Fruktooligasacharydy (FOS), Inulina
Probiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula : wspomagają i odbudowują mikroflorę jelitową, poprawiają szczelność bariery jelitowej, modulują odpowiedź immunologiczną.
Prebiotyki wchodzące w skład preparatu sprzyjają rozwojowi pożytecznych, niezbędnych dla zdrowia bakterii jelitowych i są źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego. W wyniku działania zawartych w preparacie szczepów probiotycznych i prebiotyków powstaje zróżnicowana, fizjologiczna mikroflora jelitowa i dobrze funkcjonujące mechanizmy obronne, które zapobiegają przedostawaniu się nadmiernej ilości toksyn z przewodu pokarmowego do organizmu (tzw. endotoksemii). W przypadku antybiotykoterapii zaleca się spożywanie Sanprobi super formula wraz z rozpoczęciem przyjmowania antybiotyku i kontynuowanie suplementacji przez 10 kolejnych dni po zakończeniu antybiotykoterapii. Probiotyki i prebiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula wspomagają regulację i przywrócenie prawidłowej przemiany materii, ułatwiają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.
Dawkowanie: dzieci od 3 do 12 roku życia 1-2 kapsułki dziennie. Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia 2-4 kapsułek dziennie.
Sanprobi IBS
Skład: Lactobacillus plantarum
Wskazania: Suplementacja codziennej diety o szczepy bakterii Lactobacillus plantarum 299V, które stanowią naturalny składnik ochronnej flory jelitowej człowieka.
Dawkowanie: doustnie. 1-2 kapsułki codziennie podczas posiłku. U dzieci do 12 roku życia 1 kapsułka dziennie. W razie potrzeby kapsułkę można otworzyć a zawartość dodać do pożywienia lub soku. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przed zastosowaniem suplementu diety należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy go stosować po terminie ważności. Przechowuj preparat w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, zgodnie z wymogami producenta.
Dawkowanie: Sanprobi IBS powinno spożywać się w trakcie posiłku od 1-2 kapsułek dziennie, popijając umiarkowaną ilością niegazowanej, przegotowanej lub mineralnej wody. U dzieci do 12 roku życia zalecania jest 1 kapsułka dziennie.
W przypadku stosowania Sanprobi IBS u małych dzieci kapsułkę można otworzyć, a następnie rozpuścić jej zawartość w zimnym lub letnim płynie (np. wodzie, herbacie, mleku). Preparat należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Możliwe skutki uboczne :przez pierwsze kilka dni kuracji u niektórych osób może dojść do nasilenia objawów ze strony przewodu pokarmowego (np. wzdęć) co jest przemijające i nie powinno być przyczyną przerwania przyjmowania preparatu.
Sanprobi barier
Sanprobi barier to probiotyk wieloszczepowy, który zawiera unikalną kompozycję ośmiu szczepów probiotycznych, starannie dobranych, które utrzymują i wspierają pracę bariery jelitowej.
Bakterie probiotyczne: Bifidobacterium lactis, Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei , Lactococcus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius.
Zalecane spożycie: dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: 2?4 kapsułki dziennie. Dzieci od 3 do 12 roku życia: 1?2 kapsułki dziennie. W przypadku antybiotykoterapii zaleca się spożywanie Sanprobi Barrier wraz z rozpoczęciem przyjmowania antybiotyku i kontynuowanie suplementacji przez 14 kolejnych dni po zakończeniu antybiotykoterapii
Zalecane spożycie: dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: 2?4 kapsułki dziennie. Dzieci od 3 do 12 roku życia: 1?2 kapsułki dziennie. W przypadku antybiotykoterapii zaleca się spożywanie Sanprobi Barrier wraz z rozpoczęciem przyjmowania antybiotyku i kontynuowanie suplementacji przez 14 kolejnych dni po zakończeniu antybiotykoterapii.
Vivomixx
Vivomixx to poliprobiotyk o największym na świecie stężeniu bakterii probiotycznych w pojedynczej porcji..
Skład: – Streptococcus thermophilus, -Bifidobacterium longum, -Bifidobacterium brev,
Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus.
Właściwości: Vivomixx w kompleksowy sposób uzupełnia i odbudowuje naturalną mikroflorę jelitową. Vivomixx zawiera 8 szczepów bakterii specjalnie wyselekcjonowanych, namnażanych na odpowiednim podłożu hodowlanym, a następnie zmieszanych w takich proporcjach, aby zapewnić optymalne działanie i synergię produktu. Bakterie zawarte w Vivomixx efektywnie przywierają do ściany jelit przez co tworzą skuteczną barierę ochronną, która może zabezpieczyć organizm przed rozwojem wielu stanów chorobowych. Bakterie zawarte w Vivomixx modyfikują też m.in. receptory dla toksyn bakterii patogennych, wpływają na zmniejszanie stanu zapalnego. Uważa się również że bakterie zawarte w Vivomixx mogą modulować odpowiedź immunologiczną poprzez stymulacje fagocytozy, pobudzanie syntezy przeciwciał i cytokin.
Dakowanie: Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1-2 saszetki / 1-4 kapsułki.
AC-Zymes
Opakowanie zawiera 100 kaps.
Skład 1 kapsułka zawiera: żywe kultury bakterii Lactobacilhus acidophilus – 2 miliardy, niezbędne do ochrony dobroczynnych bakterii jelitowych, jak również zmniejszające ryzyko powstania toksyn w jelitach.
Zastosowanie – problemy z układem pokarmowym, infekcje pasożytnicze, wspomaga prawidłowe trawienie, łagodzi bóle brzucha (na stałe wskazany u dzieci), przeciw kolce u niemowląt (podawać też matce karmiącej piersią), likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, minimalizuje niemiły zapach ciała i stóp, skutecznie walczy z grzybica, w tym narządów płciowych (drożdżaki pochwy, upławy, niepłodność, choroby jajników, macicy i prostaty), wysoce wskazany w ciąży jako profilaktyka chorób zakazanych i zatrucia, wzmacnia immunologie, podawać po kuracjach antybiotykowych, hormonalnych (doustne środki antykoncepcyjne), sterydowych i przy innych lekach oraz w chemioterapii, niezbędny przy wszystkich typach alergii, astmy, w chorobach oczu, uszu, zatok, w przewlekłych przeziębieniach górnych dróg oddechowych oraz w zapaleniu gardła i powiększonych migdałkach; przy chorobach n się składników odżywczych z powodu chorób jelita (celiakia, choroba Leśniowskiego – Crohna, grzybica i pasożyty) oraz przy nadmiernym wypadaniu włosów, podczas ciężkiego zatrucia i w biegunki.
Dawkowanie: profilaktycznie – 1 kapsułka na 25 kg masy ciała/dobę, leczniczo 1 kaps na 10 kg masy ciała/dobę przed posiłkiem.
Uwaga – w razie biegunki należy zażywać Acidophilus przez 5 – 6 dni, aby przywrócić normalny stan flory bakteryjnej jelit. Podczas leczenia poważnego za każenia grzybiczego (problemy dermatologiczne lub ginekologiczne), należy zażywać Acidophilus jednocześnie z leczeniem miejscowym i kontynuować do kilku miesięcy.
Bion3
Postać – 30 tabl
Opis – robiotyki to microorganizmy, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez zapewnienie właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej układ pokarmowy. Bion 3 jest innowacyjnym połączeniem 3 żywych kultur bakterii probiotycznych ( Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum ) z kompleksowym zestawem witamin i składników mineralnych.
Bactum
Postać – kapsułki 20 sztuk.
Składniki – 1 kapsułka zawiera 1600 mln szczepów LA-5 Lactobacillus acidophilus i BB 12 Bifidobacterium.
Działanie Kapsułki zawierają liofilizowane szczepy bakterii probiotycznych Stanowią uzupełnienie diety w celu: zapewnienia prawidłowego stanu mikroflory i przebiegu procesów zachodzących w przewodzie pokarmowym, odnowienia flory bakteryjnej podczas i po kuracji antybiotykowej, poprawienia perystaltyki jelit, łagodzenia przebiegu biegunek infekcyjnych oraz mogącym występować podczas podróży i związanym z nią sposobem odżywiania, w stanach obniżonej odporności organizmu.
Wskazania – celu zapobieżenia niekorzystnemu działaniu antybiotyków na florę bakteryjną jelit, zapobieganie rozstrojowi układu pokarmowego w wyniku podróży i zmiany diety i środowiska, uzupełnianie flory bakteryjnej organizmu.
Dawkowanie – 1-3 kapsułki dziennie.
W celu zapobieżenia niekorzystnemu działaniu antybiotyków na florę bakteryjną jelit, 2-3 kapsułki dziennie przyjmuje się w trzy godziny po przyjęciu antybiotyku. Probiotyk przyjmuje się jeszcze przez tydzień po zakończeniu kuracji antybiotykowej. Podczas podróży: trzy razy dziennie po jednej kapsułce. Rozpocząć przyjmowanie na dwa dni przed planowanym wyjazdem a zakończyć w dwa dni po. U dzieci można rozpuścić zawartość kapsułki w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Ostrzeżenia – ie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Colon C
Postać – 180g
Skład – Colon C – sporządzany jest z naturalnych składników, ułatwiających perystaltykę jelit. Codzienna dawka Colon C zapewnia odpowiednią ilość błonnika i dostarcza jelitom przyjznych bakterii. Dostarczanie probiotyków w diecie jest ważnym elementem wspomagania stałości środowiska jelit.
Składniki – Łupiny nasion babki płesznik (plantago psyllium), fruktooligosacharydy, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus Łupiny nasion babki płesznik dostarczają błonnika. Jest to nierozpuszczalne włókno roślinne, które pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Zwiększając objętość, pobudza ściany jelit do pracy i przesuwania znajdujących się w nich masy. Obecność błonnika w jelitach sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizm. Fruktooligosacharydy (prebiotyki) zawarte w Colon C są w 100% pochodzenia roślinnego. Badania naukowe przeprowadzone w USA i Japonii dowodzą, iż fruktooligosacharydy dodawane do diety modyfikują florę jelitową i zwiększają populację bakterii z rodzaju Lactobacillus.
Sposób użycia – Zaleca się stosować Colon C 25-30 minut przed posiłkiem. Przed użyciem wstrząsnąć opakowaniem w celu dokładnego wymieszania składników. 2 czubate łyżeczki (10 g) dziennie – jedną przed śniadaniem, drugą przed kolacją. Zmieszać z wodą lub sokiem owocowym i natychmiast wypić. Istotne jest, by popić preparat dodatkową szklanką wody lub soku. Po dwóch tygodniach można zmniejszyć ilość preparatu o połowę.
Uwagi ogólne – ponieważ Colon C nie jest wchłaniany przez organizm, można go stosować codziennie. Przystosowując jego ilość do codziennych potrzeb, zapewniamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnik.
Przyjmowanie płynów – należy wypijać dziennie co najmniej 250 ml wody lub soku owocowego na każde 5g Colon C.
Dicoflor
Wskazania: Wspomaganie naturalnej odporności organizmu, zapobieganie i leczenie biegunek, w antybiotykoterapii (jako lek osłonowy chroniący przed nadkażeniami grzybiczymi i bakteryjnymi oraz ułatwiający zasiedlanie przewodu pokarmowego fizjologiczną florą bakteryjną), w przypadku zwiększonego ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych. Dawkowanie: Doustnie. Niemowlęta i dzieci do 3-go roku życia – 1 kapsułka/saszetka dziennie.Dzieci powyżej 3-go roku życia – 2 kapsułki/saszetki dziennie.W przypadku reakcji o podłożu alergicznym lek podawać przez 6-8 tygodni, w celu wspomagania odporności – przez 4-8 tygodni oraz przez cały czas trwania biegunki czy antybiotykoterapii.Kapsułki można połykać w całości, popijając szklanką zimnego lub letniego płynu (woda, mleko) albo zawartość kapułki wysypać i rozpuścić w zimnym lub letnim płynie (woda, mleko lub preparat hipoalergiczny polecony przez lekarza). Zawartość kapsułki można również rozpuścić w ściągniętym mleku matki. Preparat należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.Zawartość saszetki należy rozpuścić w zimnym lub letnim płynie (woda, mleko lub preparat hipoalergiczny polecony przez lekarza). Saszetki są wskazane w szczególności dla niemowląt karmionych piersią, ponieważ zawierają dodatkowe źródło węglowodanów, podnosząc wartość energetyczną diety dziecka. Preparat należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.Lek przechowywać w temperaturze od 5 do 22°C. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
Enterol
Postać – 10 kapsułek.
Skład – 1 kaps. lub 1 saszetka zawiera 250 mg liofilizowanych drożdży szczepu Sacharomyces boulardii.
Wskazania – podawany w ostrych biegunkach bakteryjnych, przebiegających bez krwi w kale i bez znacznego odczynu ogólnego, jako dodatek do nawodnienia u dorosłych i dzieci. Zapobiega biegunkom związanym ze stosowaniem antybiotyków. Stosuje się jako dodatek do leczenia antybiotykami, w nawracających zakażeniach Clostridium difficile. Zapobieganie biegunkom występującym w żywieniu dojelitowym.
Działanie – Doustny środek przeciwbiegunkowy. Sacharoimces boulardii jest oporny na działanie soku żołądkowego i soków jelitowych, niewrażliwy na większość antybiotyków i sulfonamidy. Preparat działa w świetle jelita. Wywiera działanie przeciwbakteryjne, przeciw Candida albicans i hamuje efekty działania toksyn bakteryjnych. Wytwarza witaminy z grupy B: witaminę B1, witaminę B2, kwas pantotenowy.
Zastosowanie – lek stosuje się doustnie, ale w celu uzyskania najlepszego efektu powinno się unikać stosowania bezpośrednio po posiłkach. Kapsułki należy połknąć kapsułkę popijając płynem.wody lub wody z cukrem, wymieszać i wypić.
Dawkowanie – Dorośli i dzieci doustnie 1- 2 kaps. lub saszetki dziennie. Kapsułki należy połknąć, popijając płynem, zawartość saszetki należy zmieszać z niewielką ilością płynu i wypić. Nie zaleca się stosowania preparatu bezpośrednio po posiłkach. Preparatu nie należy mieszać ze zbyt gorącymi płynami i posiłkami, ani z alkoholem. W żywieniu dojelitowym lek należy dodać do mieszanki żywieniowej w czasie jej przygotowywania.
Nie należy podawać preparatu jednocześnie z antybiotykami przeciwgrzybiczymi i chinolonami.
FisioFlor
Postać – 20 kaps.
Działanie – Fisioflor to preparat zawierający siedem szczepów żywych kultur bakterii (probiotyków), które wspomagają funkcjonowanie i przywracają równowagę flory bakteryjnej w jelitach, przez co zapewniają prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Bakterie te zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów, stymulują układ immunologiczny, poprawiają perystaltykę jelit i procesy trawienne. Skład produktu uzupełnia koncentrat z korzenia cykorii, który dzięki zawartości naturalnej inuliny pełni funkcję prebiotyczną czyli jest naturalną pożywką dla bakterii co stymuluje rozwój przyjaznych bakterii jelitowych. Nie trzeba przechowywać w lodówce.
Fisioflor to największa dostępna na rynku dawka bakterii w 1 kapsułce – 10 mld żywych komórek bakterii. Dzienna dawka dostarcza aż 20 mld żywych bakterii. W celu jak najlepszego działania mikroorganizmów, Fisioflor, dzięki specjalnej technologii produkcyjnej polegającej na zamknięciu w mikrokapsułkach, pokonuje barierę gastryczną i zachowuje zdolność docierania do jelit w niezmienionej formie.
Zastosowanie – zakażenia przewodu pokarmowego, zmiana warunków środowiskowych, zmiana sposobu odżywiania, stres. Zaleca się stosować profilaktycznie podczas kuracji antybiotykowych, w celu ochrony przed skutkami zmiany flory bakteryjnej. Można stosować u dzieci powyżej 2 roku życia.
Dawkowanie – zaleca się przyjmowanie 2 kapsułek dziennie najlepiej rano przez okres 8-10 dni.
Działania niepożądane – nie stwierdzono.
Lactoflor
Postać – 12 tabletek do ssania
Skład – liofilizowane bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus bulgaricus 7,6 x 106. Substancja pomocnicza: pektyna.
Dawkowanie – 2 – 4 tabletek/dzień.
Przechowywanie – przechowywać w temperaturze 15°C-25°C. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Wskazania – Lactoflor Bio Plus jest polecany jako preparat niezbędny w trakcie podróży i związanych z nimi zmianami diety – w zaburzeniach czynnościowych jelit, w nadkwaśności żołądka, w zaparciach stolca, dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, do wspomagania trawienia laktozy, w trakcie i po kuracji antybiotykowej dla odbudowania właściwej flory bakteryjnej jelit.
LaciBios femina
Postać – 10 kapsułek.
Skład – Jedna kapsułka zawiera 5 miliardów (5 x 109) CFU bakterii następujących 2 szczepów – Lactobacillus rhamnosus GR-1TM 50%, Lactobacillus reuteri RC-14TM 50%.
Dawkowanie – doustnie, 1 kapsułka na dobę.
Przechowywanie – w suchym miejscu, w temperaturze 6 ? 8°C. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Zastosowanie – w trakcie i po kuracji antybiotykowej dla odbudowania właściwej flory bakteryjnej pochwy, wspomagająco w bakteryjnym zakażeniu pochwy, wspomagająco przy wtórnych i nawrotowych zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych układu moczowo-płciowego, po zabiegach chirurgicznych w obrębie układu moczowo-płciowego, dla kobiet w okresie menopauzy, dla kobiet uczęszczających na basen, często podróżujących.
Lacibios
Postać – 10 kapsułek.
Skład – jedna kapsułka zawiera 3 miliardy (3 x 109 CFU) bakterii kwasu mlekowego następujących 5 szczepów – Lactobacillus acidophilus LA 5 20%, Lactobacillus delbrueckii ssp, bulgaricus LbY27 20%, Lactobacillus paracasei CRL 431 20%, Bifidobacterium animals BB 12 20%, Streptococcus thermophilus StY31 20%.
Dawkowanie – 1 kapsułka na dobę. Preparat może być stosowany u dzieci powyżej 2 roku życia.
Stosowanie u dzieci – 1 kapsułka dziennie. Zmieszać zawartość kapsułki w osłodzonej, ciepłej wodzie lub podawać w pożywieniu.
Uwaga – zaleca się przyjmowanie preparatu w trakcie posiłku lub do 30 min. po posiłku.
W okresie stosowania antybiotyków preparat należy przyjmować 3 godziny po przyjęciu antybiotyku i kontynuować jego stosowanie jeszcze tydzień po zakończeniu antybiotykoterapii.
Przechowywanie – w suchym miejscu, w temperaturze 6 ? 8°C. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Wskazania – w trakcie i po kuracji antybiotykowej dla odbudowania właściwej flory bakteryjnej jelit, w zaburzeniach czynnościowych jelit, w zaparciach stolca, dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, wspomagająco w stanach nietolerancji laktozy, wspomagająco biegunkach podróżnych.
Uwaga – preparat zawiera mleko i jego pochodne.
Nutriplant
Postać – 20 kapsułek. Skład kapsułki – nie mniej niż 100 milionów bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum, laktoza.
Działanie – swoje dobroczynne działanie Nutriplant zawdzięcza obecności bakterii kwasu mlekowego ? Lactobacillus plantarum, które regulując pracę przewodu pokarmowego przeciwdziałają zmianom w składzie mikroflory bakteryjnej chroniąc go przed drożdżycami i grzybicami. Nutriplant to naturalny preparat dostępny w formie wygodnej do przyjmowania kapsułki. Nutriplant zawiera bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum, które cechuje wysoka, sięgająca 75% przeżywalność w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu Lactobacillus plantarum z łatwością kolonizują przewód pokarmowy, eliminując z niego niepożądaną mikroflorę bakteryjną. Bakterie kwasu mlekowego wpływają niezwykle korzystnie na nasz organizm ? usprawniając pracę przewodu pokarmowego chronią go przed wieloma chorobami. Zwiększają wchłanianie składników odżywczych przez nasze jelita, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają aktywność enzymów związanych z powstawaniem nowotworów i pobudzają układ odpornościowy. Poprawiają perystaltykę jelit i co najważniejsze stwarzają środowisko nieprzyjazne chorobotwórczym bakteriom gnilnym, gronkowcom a nawet salmonelli. Szybko odbudowuje mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii, łagodzi dolegliwości powodowane przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego, chroni przed grzybicami i drożdżycami przewodu pokarmowego, łagodzi dyskomfort spowodowany nadkwaśnością, wzdęciami i zaparciami, odbudowuje mikroflorę po wyjałowieniu przewodu pokarmowego, np. po operacjach chirurgicznych, poprawia perystaltykę, zapobiega biegunkom.
Lacidofil
Skład – Lacidofil w kapsułkach stanowi proszek z liofilizowanych bakterii szczepu Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus. Każda kapsułka zawiera 2 miliardy żywych komórek, laktozę, serwatkę i kwas askorbinowy.
Działanie – Lactobacillus acidophilus hamuje wzrost chorobotwórczych mikroorganizmów w jelicie, obniża poziom cholesterol, zmniejsza nietolerancję laktozy, nasila odpowiedź immunologiczną przeciwko patogenom, detoksyfikuje metabolity procesów gnilnych, inicjuje reakcje przeciwko rozwojowi nowotworów poprzez uwalnianie cytokin i TNF-u. Lacidofil stosuje sie u osób cierpiących na dysbakteriozę i pierwsze pozytywne objawy jego działania są widoczne po 2 ? 3 dniach. Podaje się lek przez okres około 2 tygodni, żeby doszło do całkowitej kolonizacji jelit przez bakterie.
Dawkowanie – Lacidofil można stosować u niemowląt, dzieci i dorosłych. Kapsułki są wygodne w stosowaniu u dorosłych czy starszych dzieci. Nie możemy jednak w takiej postaci podać leku np. niemowlętom. W takim wypadku kapsułkę Lacidofil można otworzyć, a jej zawartość zmieszać w osłodzonej wodzie lub podać w pożywieniu.
Leczniczo – dzieci i dorośli 1- 2 kapsułki 3 x dziennie. Niemowlęta: 1- 2 kapsułki dziennie, zmieszać zawartość w osłodzonej wodzie lub podać w pożywieniu.
Profilaktycznie – dzieci, niemowlęta, dorośli -1 kapsułka dziennie, w czasie posiłku lub do 30 minut po posiłku.
Zastosowanie – pomaga w niestrawności, bólach brzucha i wzdęciach wywołanych przez szkodliwe bakterie, łagodzi zaparcia, utrzymuje lub odbudowuje normalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, szczególnie podczas lub po zakończeniu terapii antybiotykowej, chroni przewód pokarmowy przed działaniem bakterii gnilnych i horobotwórczych, stosowany w leczeniu biegunek i zapalenia jelit.
Inumax (prebiotyk)
Postać – 60 kapsułek.
Skład – Substancja czynna: inulina (włókno pokarmowe rozpuszczalne) 500 mg; witaminy (witamina B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna).
Dawkowanie – 3 kapsułki na dzień.
Przechowywanie – przechowywać w temperaturze 15°C-25°C. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Działanie – stymuluje wzrost przyjaznych bakterii jelitowych, a ogranicza wzrost szkodliwej flory bakteryjnej jelit, odbudowuje właściwa florę jelit po kuracjach antybiotykowych (efekt prebiotyczny), wpływa korzystnie na metabolizm lipidów (tłuszczów), wspomaga odchudzanie, zapobiega występowaniu zaparć, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływa korzystnie na funkcje jelita grubego, uzupełnia niedobory witamin.
ProBacti4
Postać – 10 kaps.
Kapsułki ProBacti4 Enteric zawierają formułę czterech szczepów bakterii kwasu mlekowego które przywracają prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.
Skład – jedna kapsułka zawiera 3 miliardy bakterii kwasu mlekowego następujących czterech szczepów: Lactococcus lactis PB 411 50%; Lactobacillus casei PB 121 25%; Lactobacillus acidophilus PB 111 12,5%; Bifidobacterium bifidum PB 211 12,5%.
Działanie – Bakterie kwasu mlekowego zapobiegają rozwojowi niekorzystnych mikroorganizmów i grzybów. Poprawiają odporność organizmu i przyspieszają wypróżnianie. Są zalecane szczególnie przy: kuracji antybiorykowej; osłabieniu organizmu; infekcjach; alergiach pokarmowych; niestrawności, nadkwaśności; rozwolnieniach, biegunkach podróżnych; zaparciach, wzdęciach. Nowoczesna, całkowicie naturalna powłoka Enteric, którą pokryte są kapsułki ProBacti4 pozwala zażywać je o dowolnej porze dnia i gwarantuje 10-ciokrotnie wyższą zdolność przeżycia probiotyku w kwasach żołądkowych niż zwykła kapsułka.
Dawkowanie – 1 kapsułka dziennie ze szklanką wody o dowolnej porze dnia.
Probio Balance (CaliVita)
ProbioBalance jest nowym suplementem który zapewnia utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit i właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w efekcie wspiera również system odpornościowy organizmu. ProbioBalance to kompleksowa formuła, która zawiera 4 miliardy trzech różnych gatunków bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum. ProbioBalance, oprócz naturalnych bakterii, został wzbogacony w prebiotyki (fruktooligosacharydy ? FOS). Prebiotyki są opornymi na trawienie składnikami pożywienia, stanowiącymi doskonałą pożywkę dla mikroflory probiotycznej (zwłaszcza, gdy brakuje odpowiednich składników pokarmowych). Najczęściej stosowane są fruktooligosacharydy, należące do grupy węglowodanów (oligosacharydów). Fruktooligosacharydy chronią kolonie drobnoustrojów przed zniszczeniem oraz stymulują ich rozwój.
Sposób użycia: 1 tabletka dziennie między posiłkami
Jedna Kapsułka zawiera: kultury bakterii probiotycznych ? 4 miliardy
Fruktooligosacharydy ? 25 mg
Trilac
Postać ? 20 kaps.
Skład – preparat nowej generacji, zawiera w kapsułkach 3 liofilizowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Dzięki specjalnej technologii produkcji leku bakterie bezpiecznie przenikają przez kwaśne środowisko żołądka. Lek ten regeneruje i przywraca możliwości rozwoju prawidłowej flory jelitowej, obniża pH w przewodzie pokarmowym przez produkcję kwasu mlekowego i zapobiega osiedlaniu się i rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. Skład bakterii w Trilacu został starannie dobrany. Lactobacillus acidophilus kolonizuje i rozmnaża się w jelicie cienkim i grubym stwarzając korzystne warunki do rozwoju Bifidobacterium bifidum. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus nie należy do naturalnej, stałej flory jelitowej, ale jest ważny dla środowiska ludzkich jelit. Produkuje on bowiem naturalne związki o właściwościach antybiotycznych. Wszystkie te trzy szczepy bakterii zawarte w Trilacu, wytwarzają, kwas mlekowy, który obniża pH w przewodzie pokarmowym i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. Poszczególne szczepy działają synergistycznie na różnych odcinkach przewodu pokarmowego zmniejszając przyczepność bakterii patogennych (szkodliwych) i uniemożliwiając kolonizację przewodu pokarmowego przez drobnoustroje chorobotwórcze. Bakterie Trilacu wydzielają również substancje antybiotykopodobne działające bakteriobójczo w stosunku do bakterii chorobotwórczych. Wpływają ponadto na ogólną odporność organizmu, produkcję przeciwciał i cytokin.
Wskazania – zaburzenia jelitowe wywołane kuracją antybiotykową, biegunki bakteryjne i wirusowe, biegunki podróżujących, zaburzenia czynnościowe jelit wywołane brakiem prawidłowej flory bakteryjnej, zespół nadwrażliwości jelita grubego, przewlekłe zaparcia u osób w podeszłym wieku.
Stosowanie – 1 kapsułka 3 razy dziennie przez 7 – 30 dni.